سفالگری و مراحل ساخت آن


اصطلاح سفال و سفالینه، بنابر تعریف لغتنامه‌ها عموما به معنی اشیا ساخته شده از گل پخته هستند، مانند کاسه، کوزه، و غیره. همچنین سفالینه، سفال ساخته شده را می‌گویند. سفالین نیز شامل انواع اشیایی است که از سفال می‌سازند.


مراحل ساخت سفال


اساساً چهار مرحله عمل برای ساختن انواع ظروف سفالی وجود دارد:


1) آماده ساختن گل: که شامل ورز دادن گل قبل از شروع کردن به کار می باشد.


2) شکل دادن به آن: بعد از ورز دادن گل برای کار آماده شده و با استفاده از چرخ یا به طریق دستی به آن فرم می دهیم.


3) تزئین: بعد از اینکه شیء مورد نظر ساخته با استفاده از روش های تزئین که در ذیل شرح داده شده، به زیبایی و جلوه آن اضافه خواهد شد.


4) حرارت دادن: در مرحله نهایی شیء ساخته شده را در کوره حرارت می دهیم.


کهنترین اشیا سفالی بدست آمده از کاوش‌های باستان‌شناسی ایران مربوط گنج دره در استان کرمانشاه است؛ که تاریخ آن به هزاره هشتم پیش از میلاد می‌رسد


روش های تزئین


1) برجسته کاری به کمک قلم مو به وسیله مخلوط گل سائیده و کتیرا.


2) روش کنده کاری با چاقو قسمت هایی را گود می کنند.


3) باسمه کاری به وسیله مهر.


4) پوشش سفال به وسیله دو قشر لعاب با رنگ های مختلف و روی پوشش خارجی با وسیله نوک تیز نقش را حک می کنند.


5) به کارگیری لعاب بر روی بدنه: پاشیدن ـ نقاشی کردن ـ غوطه ور ساختن ظرف در لعاب و یا روش موم گیری کل ظرف را موم می گیرند و جای نقشها را خالی کرده و سپس با رنگهای لعابی پر می کنند و حرارت می دهند و نقاطی که با موم پوشیده شده بود سفید می شود.


 


ساخت ظروف چینی


وقتی رنگ و لعاب بر سفال ساخته شده بنشیند چینی نام می گیرد. مواد اولیه تولید ظروف چینی شامل خاک کانولن سیلیس و فلوسپات می باشد که این مواد اولیه با فرمول خاص ترکیب می شود و خمیری تشکیل می شود که به این خمیر کالباس می گویند. این کالباس در قسمت فرم فرآیندی طی می کند و با استفاده از دستگاههای فرم به ظروف تبدیل می شود.


در روش دوم دوغاب در قالب ریخته می شود. سپس در مرحله بعد بمدت یک روز می ماند و بعد از اینکه خمیر دلخواه شکل گرفته پوشیده از رنگ و لعاب شد در کوره قرار می گیرد و 1300 تا 1350 درجه حرارت، پخته می شود سپس نمونه هایی از عکس برگردان بر روی ظروف چسبانده می شود و دوباره وارد کوره می شود. در ایران صنعت چینی 40 سال سابقه دارد و 18 کارگاه تولید چینی در کشور وجود دارد. در جهان حدود 2000000 تن چینی توید می شود و ایران با تولید 85000 تن چینی دومین کشور تولید کننده ظروف چینی در دنیاست.


ظروف چینی غذاخوری به فرآورده‌هایی از صنعت سرامیک اطلاق می‌گردد که به منظور مصارف غذاخوری مورد استفاده قرار می‌گیرند (به استثناء ظروف سرامیکی مورد استفاده برای پخت و پز).




فرآیند تولید ظروف چینی


 1-آماده سازی مواد اولیه


2-آماده سازی دوغاب


3-ریخته گری


 4-خشک کردن


5-قالب سازی


11-فرم دهی پرس


7-لعاب زنی


8-ساخت دوغاب


9-فیلتر پرس


 10-اکسترود کردن


11-پخت لعاب


 12-دکور زنی


  13-پخت دکور


 14-درجه بندی


15-بسته بندی


منبع: سایت http://daneshjooqom.ir و http://psdkart.ir 


مطالب مرتبط :


انواع سرویس چینی ضد لک


ظروف چینی خوب و مرغوب را چگونه تشخصیص دهیم؟


نحوه لکه گیری و نگهداری ظروف چینی


آنچه باید در مورد ظروف آشپزخانه بدانیم


مشخصات

تبلیغات

محل تبلیغات شما
محل تبلیغات شما محل تبلیغات شما

آخرین وبلاگ ها

برترین جستجو ها

آخرین جستجو ها

مبلمان وطن وبلاگ فعالیت های آموزشی سرنوشت یک عشق نا متناسب سمپاشی سوسک موریانه در استان اصفهان سارا موزیک - دانلود آهنگ جدید 98 "۹۸" Linda Kimberly Jonathan Ashley